imam

Եղինջով իմամ բայալդի
 Imam Baildi with Nettle

Բաղադրատոմս Սերդայի կողմից
Recipe by Serda
 
 
Բաղադրիչներ | Ingredients

2 հատ մեծ չափի սմբուկ (երկար և ոչ հաստ)
4 բաժակ դաղող եղինջ (արմատները հեռացրած, մանրացրած)
2 հատ փոքր չափի լոլիկ (շերտ-շերտ կտրտած)
2 գլուխ փոքր սոխ (մանրացրած)
3 պճեզ սխտոր (ճզմած)
2 ճ/գ կիտրոնի հյութ
½ թ/գ շաքարավազ
աղ՝ ըստ ճաշակի
½ ճ/գ կոկոսի յուղ
2 ճ/գ ձիթապտղի ձեթ

2 large eggplants (long and skinny kind)
4 cups of stinging nettle (stems removed, chopped)
2 small tomatoes (chopped and sliced)
2 small onions (chopped)
3 cloves garlic (pressed)
2 TB lemon juice
1/2 tsp sugar
salt (to taste)
1/2 TB coconut oil
2 TB olive oil

Պատրաստման եղանակը | Directions

Նախ և առաջ կտրել սմբուկի ծայրերը, շերտագծերով կլպել (մեկընդմեջ թողնելով մեկ սպիտակ շերտագիծ, մեկ մանուշակագույն): Երկայնակի մեջտեղից կտրել, այնուհետև այդ մասերը նույնպես երկու կես անել: Միջուկի մի մասը միջից հանել՝ տալով դրան նավակի տեսք (մի կողմ դնել միջուկը): Սմբուկի կտրտած մասերը թաթախել աղաջրով թասի մեջ (աղաջուրը փափկեցնում է սմբուկը և նվազեցնում դրա դառնությունը) և մի կողմն դնել՝ պատրաստելով մյուս բաղադրիչները: Ջեռոցը նախօրոք տաքացնել մինչև 375ºF (190,556ºC):

Կտրտել սոխը, լոլիկներից մեկը և ճզմել սխտորը: Կաթսայի մեջ տաքացնել ½ ճ/գ կոկոսի յուղը և դրա վրա լցնել մյուս բաղադրիչները:  Երկու րոպե տապակել միջին կրակի վրա: Եղինջը մեծ-մեծ կտրտել և լցնել կաթսայում եղած զանգվածի վրա շաքարավազի, աղի և սմբուկի միջուկի հետ միասին: Լավ խառնել, կաթսայի բերանը ծածկել և թողնել, որ եփի 10 րոպե միջին կրակի վրա: Մինչև եղինջի խառնուրդի եփվելը, ջրից հանել սմբուկի կտորները, ջուրը միջից լավ քամել և դնել ջեռոցի համար նախատեսված թավայի մեջ: Սմբուկի կտորների վրա ցանել կիտրոնի հյութ և ձիթապտղի ձեթ. թավայի մեջ լցնել ¼ բաժակ ջուր: Թավան ծածկել փայլաթիթեղով  և դնել ջեռոցի մեջ՝ թողնելով 20 րոպե (այնպես, որ սմբուկը փափկի, բայց ոչ ամբողջովին եփվի): Այնուհետև սմբուկի կտորները լցոնել եղինջի խառնուրդով, փայլաթիթեղով նորից ծածկել և դնել ջեռոցի մեջ՝ թողնելով 10-15 րոպե: Հանել փայլափիթեղը  և սմբուկի ամեն կտորի վրա դնել լոլիկի մի բարակ կտրտած շերտ, վրան ցանել մի փոքր աղ և շաքարավազ: Թավան առանց ծածկելու նորից դնել ջեռոցի մեջ, մինչև դրանում եղած ջուրը գոլորշիանա և սմբուկը ամբողջությամբ եփվի (մոտավորապես 10 րոպե):

First, cut off the ends of the eggplant, peel them in strips (one white strip, one purple). Cut them in half lengthwise and then in half again. Scoop out some of the insides to make a boat (set aside the insides). Soak the eggplant pieces in a bowl of salted water (softens them and reduces bitterness) and set them aside while you prepare the other ingredients. Preheat the oven to 375*F.

Chop the onions and 1 tomato and press the garlic. Heat a 1/2 TB of coconut oil in a pot and add the ingredients to the pot. Saute for two minutes on medium heat. Chop the nettle roughly and add it to the pot along with the sugar, salt and eggplant insides you set aside. Stir well, cover and cook on medium heat for 10 minutes. While the nettle mixture is cooking, remove the eggplant pieces from the water, squeeze out any excess water and place them on an oven safe pan. Drizzle them with lemon juice and olive oil. Add 1/4 cup water to bottom of the pan. Cover the pan with foil and place it in the oven for 20 minutes (the eggplant should be soft but not cooked thoroughly). Fill each eggplant with the nettle mixture, cover again and put it back in the oven for 10-15 minutes. Remove the foil and add thin slices of tomato to each eggplant boat, sprinkle with a touch of salt and sugar. Place back in the oven uncovered until the water has evaporated and the eggplant is cooked thoroughly (about 10 more minutes).