jingyal

Ժենգյալով հաց 
Jingalov Hats

Բաղադրատոմս Լենաի կողմից
Recipe by Lena
Պատմություն | Story

Ժենգյալով հացը բաղադրատոմս չունեցող ուտեստ է,  որը պատրաստվում է սեզոնին առկա կանաչիներով, ուստի այն առավել տարածված է գարնանը և աշնանը (մյուս եղանակներին կանաչիները դառնանում են): Այն առաջին անգամ սկսել են պատրաստել դժվարին տարիների ընթացքում՝ ելնելով այն մտածելակերպից, որ «ղարաբաղցին սոված չի մնում», դրանով արտահայտելով ժողովրդի աննկուն կամքը և վճռականությունը: Այդ իսկ պատճառով այն հաճախ թարգմանվում է որպես «անտառային հաց», քանի որ գոյատևման համար մարդիկ ուտում էին ձեռքի տակ ընկածը:   

It is a recipe-less dish, used with the greens in season, so it is most popular during the spring and fall time (other seasons the greens are too bitter). It was first created during the difficult times with the mentality that “Karabaghstin sovadz chi mnoum” (the people of Karabakh do not remain hungry), noting the strong will and determination of the people. This is why it is often translated as “forest bread,” as the idea was for people to eat whatever they could find in order to survive.

Բաղադրիչներ | Ingredients

ալյուր
ջուր
սեզոնին առկա կանաչիներ (մաղադանոս, սամիթ, համեմ, եղինջ, ուրց, կանաչ սոխ և այլն):

flour
water
in season greens (parsley, dill, cilantro, nettle, thyme, spring onion, etc.)

Պատրաստման եղանակը | Directions

Հունցել ալյուրն ու ջուրը, այնուհետև բարակ գրտնակել խմորը: Կտրտած կանաչիների վրա լցնել ձեթ և աղ (աղը պետք է լինի չափավոր, քանի որ  «կանարիները աղ չեն սիրում»), խառնել զանգվածը և դնել խմորի միջին մասում: Խմորի ծայրերը միացնել իրար՝ դրան տալով նավակի տեսք: Այնուհետև դնել սաջի (տափակ երկաթե թավա) թավայի մեջ. այն պետք է լավ եփել, բայց այնպես անել, որ խրթխրթան մնա:

Knead the dough and water and flatten it out. Mix the chopped up herbs with some oil and salt (not too much salt, as “greens don’t like salt”) and add it in the middle. Close up the dough keeping the shape like a boat, and put directly on a saj pan. the goal is to keep it cooked but crunchy.